top of page

Is SEO en Instagram een goede combinatie?

Bijgewerkt op: 2 feb. 2021


Goed gevonden worden, wie wil dat nou niet? Zeker als ondernemer is het fijn als je goed zichtbaar bent en gevonden wordt, zodat je daardoor nieuwe klanten kunt krijgen. Maar hoe doe je dat en hoe kun je beter worden gevonden op Instagram?


SEO voor Instagram

SEO toepassen op Instagram, het kan. Want ook op Instagram heb je een zoekfunctie en hoe tof is het als jij via de zoekfunctie wordt gevonden. En daarom is SEO voor de zoekfunctie van Instagram van essentieel belang. Hoe kun jij beter gevonden worden op Instagram.

Sociale media heet niet voor niets ‘social’ en daarom wil ik voorop stellen dat sociaal zijn op jouw account heel belangrijk is om met jouw volgers en ook potentiële klanten te communiceren en sociaal te zijn naar andere mensen en dus niet alleen op je eigen account.

In dit blog geef ik je tips om beter gevonden te worden op Instagram en dit toe te passen in zowel je posts, je stories en je biografie.


Stel jouw biografie in

Laat ik beginnen met je biografie. Jouw biografie is jouw visitekaartje en echt, als jouw post zo interessant zijn, gaan ze vaker naar je profiel en dan moet jouw biografie natuurlijk in één oogopslag laten zien wat je doet. Daarnaast kan jouw biografie ook gevonden worden via de zoekmachine van Instagram, dus het is essentieel dat deze perfect aansluit bij jouw producten/diensten en natuurlijk jouw doelgroep. In oktober 2020 heb ik hier een blog over geschreven: Drie tips voor een perfect Instagram Profiel.


Deze vul ik graag aan met nog een tip:

Geef een call-to-action, als in: Waarom zouden mensen op jouw link moeten klikken. Krijgen ze dan tips over jouw expertise? Kunnen ze direct een afspraak inplannen? Maak dit zichtbaar! Bij een schoonheidsspecialist zou dit kunnen zijn: Maak een afspraak voor een stralende huid!

Kort samengevat nog even jouw perfecte biografie:

 1. Gebruik een goede profielfoto;

 2. Laat zien wat je doet;

 3. Gebruik hashtags in je biografie;

 4. Werk aan je call-to-action.


Hoe je SEO kunt toepassen in je Instagram posts.

SEO toepassen in Instagram, er zijn meerdere manieren.

Hashtags, off course: hoe kan ik ze niet noemen. Met hashtags kun je namelijk je bereik enorm snel vergroten en het is gratis, dus waarom zou je het niet doen? Ook hierover heb ik een uitgebreid blog geschreven: De zin en onzin van hashtags op Instagram.


Doe er je voordeel mee!


Locatie toevoegen

Een locatie toevoegen aan jouw post is onwijs handig. Niet alleen om te laten zien waar je bent, maar ook om mensen in jouw omgeving te laten zien dat je in die regio actief bent.

Wanneer je een locatie toevoegt, heb je een hogere kans om te verschijnen in de zoekresultaten van die locatie en wordt je dus gevonden door mensen die lokaal aanwezig zijn.


Dat gezegd hebbende, wil ik je laten weten dat er nog een mogelijkheid is om jouw bereik te vergroten en SEO toe te passen binnen Instagram. Namelijk met de foto’s zelf! Je denkt waarschijnlijk nu: hoe dan?


Alternatieve tekst op Instagram

Instagram hangt zelf kenmerken aan jouw foto’s in je feed. Staat er bijvoorbeeld veel groen op, een boom of water, dan geeft Instagram op de achtergrond die kenmerken aan jouw foto. Handig denk je, maar als die kenmerken nou helemaal niet over de boodschap gaan, dan is het een ander verhaal.


Maak daarom zelf een alternatieve tekst aan op jouw Instagram. Hoe je dat doet, laat ik zien in de volgende afbeeldingen: 1. Maak een post aan, voeg een foto toe en klik op volgende;

 2. Ga onderin naar Geavanceerde instellingen;

 3. Ga naar 'Alternatieve tekst schrijven';

 4. Vul je alternatieve tekst in.


Voordelen van alternatieve tekst

De voordelen hiervan zijn dat je, met de woorden die je daar gebruikt, door Instagram wordt getoond aan mensen die daar interesse in hebben. Instagram bepaalt namelijk wat er op de foto staat, middels die alternatieve tekst, en welke volgers dat interessant vinden.


Nog een kleine samenvatting van wat je kunt doen om beter vindbaar te worden op Instagram:

 1. Maak je biografie voor je doelgroep;

 2. Gebruik hashtags;

 3. Voeg een locatie toe aan je post;

 4. Maak een alternatieve tekst.

Met deze tips wordt je gegarandeerd beter gevonden op Instagram.

Dus ja, SEO en Instagram is een hele goede combinatie, want dit alles zorgt ervoor dat je op Instagram beter wordt gevonden met behulp van de juiste zoekwoorden!


Klinkt dit fantastisch, maar als teveel gedoe, toch hocus pocus of weet je niet welke (zoek)woorden handig zijn om in Instagram te gebruiken? Neem dan contact met me op en ik help je verder”Esth Marketing

06-28843934


Zit je om content verlegen? Vul dan rechts hieronder jouw gegevens in en Ontvang content ideeën!

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page