top of page

Help! Mijn Instagram is gekopieerd, wat nu?!


Vorige week woensdag zat ik eindelijk lekker op de bank met een sloot thee en de film ‘Alles is zoals het zou moeten zijn’ (aanrader) toen het ene na het andere bericht binnenkwam van allemaal lieve mensen die mij vroegen of ik ze opnieuw heb gevraagd mij te volgen op Instagram.


Mijn eerste gedachte: huh, hoezo? Mijn tweede gedachte: Er gebeurt iets wat ik niet doe? Mijn derde gedachte: Wie doet zoiets en wat wil die persoon ermee bereiken?

En daarna: Wat de PIEEEEEEEP, wat moet ik nu doen? En helaas is daar geen handboek voor. Dus hierbij mijn Eerste Hulp Bij Instagram!


Mijn foto en naam zijn gebruikt om mijn volgers te misleiden

Wat is er nou gebeurd? Eén of andere pipo (nar, grappenmaker, rare snuiter) heeft met mijn foto (hoe durft ie) een profiel aangemaakt met mijn naam (nog erger, MIJN NAAM met één extra letter ertussen) en al mijn volgers een uitnodiging gestuurd om te volgen. Waar de één gelukkig gelijk de vraag stelt aan mij, op mijn normale account, per WhatsApp en zelfs via Facebook messenger, of ik dat wel ben, heeft de ander gewoon gedacht: ik accepteer. (kan gebeuren, shit happens).


De mensen die hem gingen volgen kregen per direct een persoonlijk bericht met de vraag om het telefoonnummer te sturen. En als je die dus geeft, krijg je nog meer berichtjes en moet je naar een link op Facebook etc en proberen ze er van alles uit te halen. Allemaal dingen waar je dus niets mee moet doen. Onderaan dit blog staat wat je wel kunt doen om te helpen.


Ik ga je vertellen: ik ga nooit en te nimmer direct via Instagram je telefoonnummer vragen. Hebben we nou heel leuk contact en willen we elkaar wel een keertje spreken, dan is de toon in het begin al gezet met heel veel heen en weer geklets over alles (en soms ook niets).


De persoon had heel slim mijn privé-account geblokkeerd, dus ik kon hem niet vinden. Maar aan de andere kant was hij ook heel dom om mijn zakelijke account en de accounts van mijn klanten een verzoek te sturen, en laat ik die nou net allemaal beheren en het alsnog kunnen zien. Dat maakt het voor mij makkelijk om te rapporteren via die accounts.Wat kun je doen als iemand jouw gegevens gebruikt op Instagram?

Ondanks dat het heel vervelend is dat dit je overkomt, kun je er gelukkig wel wat aan doen. Het account wat mij woensdagavond heeft gekopieerd is donderdagochtend alweer offline gehaald door Instagram. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen staat hieronder:

 • Zet je account direct op privé! Dan kan hij niet meer zien wie jij volgt en dus ook geen uitnodigingen meer versturen;

 • Sowieso wordt je er door iemand (of dus 120) op geattendeerd, wat heel fijn is. Vaak met een screenshot van het account en deze foto kun je gelijk gebruiken om in je story en je post te plaatsen. Geef in je stories en je post aan dat iemand zich als jou voordoet en dat jij dat dus niet bent. Vraag ook gelijk of ze willen rapporteren dat jij het niet bent (bij de volgende paragraaf zie je hoe dat moet);

 • En als je erop wordt geattendeerd, kun je ook gelijk vragen om te rapporteren;

 • Pas de foto op je eigen profiel aan, zodat mensen het verschil ook kunnen zien;

 • Omdat ik ook een zakelijk account heb waar ik de copycat op kon terugvinden heb ik daar ook gerapporteerd met de melding dat het niet iemand is die ik ken die wordt gekopieerd, maar dat ‘ik’ het ben;

 • Ik heb ook een melding gemaakt bij Instagram: Instagram Help. Hier moet je wat gegevens invullen en jezelf op de foto zetten met jouw identiteitsbewijs. ! Let op dat je je BSN afschermt en andere gegevens van waarde! Je geboortedatum en je naam zijn wel van toepassing. En je moet met twee handen in beeld staan met je eigen identiteitsbewijs.

Dit is dus wat ik heb gedaan en dat hielp vrij snel en daar ben ik heel blij mee!


Wat kan jij doen als jij een uitnodiging ontvangt op Instagram waar je aan twijfelt?

Heb jij een uitnodiging van iemand ontvangen waarvan jij zeker weet dat het die persoon niets is? Rapporteer het dan:

 • Vraag het aan de persoon zelf als je al op één of andere manier contact hebt via een ander kanaal (WhatsApp, Facebook Messenger, uil, postduif) + het voordeel is dat de persoon dan zelf ook weet dat er iets niet pluis is.

 • Rapporteer het account: 1. Ga naar het account 2. Tik rechtsbovenin op de 3 puntjes 3. Rapporteren 4. Het is ongepast 5. Account rapporteren 6. Doet zich voor als iemand anders 7. Iemand die ik ken 8. Rapport indienen

De persoon in kwestie is hier enorm mee geholpen, want hierdoor wordt melding gemaakt en gaat het account sneller weg.


Als jij de persoon bent waarvan je account is gekopieerd, dan kun je jouw volgers vragen bovenstaande te doen.


Wat het met je doet als dit je overkomt


Dit overkomt je, je kunt er niets aan doen. Maar het heeft wel wat teweeg gebracht bij mij. Allereerst zijn er meer dan 120 mensen geweest die dit hebben gezien, mij een berichtje hebben gestuurd om te waarschuwen of de vraag te stellen of ik het wel ben? Ik voel me enorm hierdoor gesteund, dus bedankt! Ik ben er mee naar bed gegaan en weer mee opgestaan, want ik wilde dit zo snel mogelijk opgelost hebben en ben er zeker wel 5 uur mee bezig geweest om het te regelen, iedereen te beantwoorden en te bedanken.


Daarnaast doet het ook wat met mij als mens. Ik vind het heel erg dat iemand überhaupt mensen besodemietert, laat staan dat het over iemand anders zijn rug is. Dat is onrecht en dat maakt me kwaad, emotioneel en ik vind het onbegrijpelijk. Ik geloof altijd in het goede van mensen, tot het tegendeel is bewezen. Maar dat altijd geloven in het goede van mensen, wordt nu behoorlijk op de proef gesteld.


Kort samengevat wat je kunt doen wanneer iemand jouw foto en naam gebruikt op Instagram:

 • direct een story en post plaatsen dat ze niet moeten volgen, maar moeten rapporteren;

 • mensen die jouw een bericht sturen vragen te rapporteren;

 • zelf je eigen ‘ik’ proberen te rapporteren;

 • Instagram een bericht sturen via de link: Instagram Help.;

 • vergeet mensen niet te bedanken.

Voor wat betreft het gevoel, het is naar en ik hoop dat het wegebt.


Hopelijk help ik je met deze stappen om, wanneer je Instagram-account, gekopieerd is, er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Mij is het gelukt om het binnen 12 uur weg te krijgen en dat hoop ik ook voor jou!


Het overkomt je! Daar kun je niets aan doen, maar je kunt er wel wat tegen doen! Heel veel succes!! 

Over Esther - Esth Marketing


Ik ben Esther Edens, social media manager en content beheerder. Ik help ondernemers om beter zichtbaar te zijn op Instagram en Facebook en schrijf daarnaast rake teksten die ook nog een goed te vinden zijn op Google (SEO). Ik probeer te laten zien wat er werkelijk toe doet om jezelf beter te profileren op Instagram en dus beter vind- en zichtbaar te zijn. Ik acteer vanuit een behoorlijke dosis enthousiasme en ik sta in voor een goede samenwerking op basis van wederzijds vertrouwen. Ik houd van korte lijnen en snel schakelen.


Elke week plaats ik een nieuw blog online met fijne tips, leuke weetjes en meer over mijn passie: zichtbaar zijn op social media.307 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page